Johan Ringnalda na 20 jaar Schirm en 40 jaar Lange Nering met pensioen!

10 september 2017 om 10:50

Na een werkzaam leven van 50 jaar gaat Johan Ringnalda met pensioen en neemt hij,
met pijn in het hart, afscheid van zijn zeer geliefde beroep. De gedreven verkoper van de Herenmodezaak van Jeen Schirm en Leonard Visser uit Emmeloord zal gaan genieten van zijn welverdiende vrije tijd. Wie kent hem niet, al meer dan veertig jaar is de Lange Nering een tweede huis voor hem en is hij een vaste waarde in de winkelstraat van Emmeloord.

De lange loopbaan van Johan startte bij de Familie Schirm en eindigt bij Schirm Herenkleding in Emmeloord. Tussentijds heeft Johan een aantal uitstapjes gemaakt naar een kledingzaken in Hoorn en Kampen en heeft hij een langere periode gewerkt bij Gilsing in Emmeloord. In 1996 leek het er even op dat Johan het vak zou verlaten en heeft hij tijdens het Flevo starterstraject onderzocht of een eigen zaak, een croissanterie, iets voor hem was. Het vrijkomen van een baan bij Douwe Schirm deed Johan besluiten terug te keren op het oude nest en verder te gaan als verkoper van de vertrouwde herenkleding. Van deze beslissing heeft hij nooit spijt gehad.

Johan is geboren in 1951 in Woudsend en daar tot zijn veertiende opgegroeid met vader, moeder, broer en zus. Daarna vertrok het gezin naar Lemmer en als jochie van zeventien klopte Johan in 1968 voor het eerst bij de firma Schirm in Lemmer aan. De opa van Jeen Schirm nam Johan aan en de eerste stappen in zijn carrière waren gezet. Door zijn opvallende verschijning en met een goed gevoel voor mode paste hij precies in het beeld van de winkel in Lemmer. De banden met de familie Schirm zijn gebleven en zijn van grote waarde in het werkzame leven van Johan geweest. Op jonge leeftijd was het al duidelijk dat Johan in de mode wilde werken, mooi afgewerkte en opvallende kleding hadden al op jonge leeftijd zijn belangstelling.

Vanaf het moment dat de jonge Johan bij de firma Schirm werkte kocht hij ook het liefst zijn eigen kleding in de zaak en maakte hij af en toe een uitstapje naar kledingzaken in Amsterdam. Natuurlijk was het niet altijd haalbaar de kostbare kleding aan te schaffen. Al gauw had de familie Schirm dit in de gaten en verraste Johan met zijn droomtrui als kerstcadeau. Een dergelijk gebaar typeerde de familie Schirm als betrokken werkgevers, al drie generaties lang.

De firma Schirm neemt afscheid van een zeer gewaardeerde collega met een heel warm hart voor de zaak. Een energieke verkoper pur sang, met oog voor de wensen en het welzijn van de klant, aldus Jeen Schirm. Tijdens zijn loopbaan bij de familie Schirm is er altijd sprake geweest van wederzijds respect en loyaliteit over en weer. Hij zal dan ook zeker gemist worden in het Schirm team. Bijzonder in dit verhaal is dat in 1998 Leonard Visser de winkel verliet en Johan Ringnalda het team kwam versterken. Anno 2017 zijn de rollen weer omgedraaid. Leonard Visser is mede eigenaar van Schirm Herenkleding en een waardig opvolger van de immer gedreven Johan.

Op de vraag wat het wat Johan het meest zal missen zegt hij zonder twijfel; de klanten en natuurlijk de collega’s. Maar de klant is toch wel heel belangrijk voor hem, de menselijke kant van zijn werk heeft hem altijd heel erg aangesproken. De dag werd na volle tevredenheid afgesloten als er ruimte was geweest voor een persoonlijk gesprek en een tevreden klant met een prachtig pak. Wat hij met zijn vrije tijd gaat doen is nog onzeker, maar het feit dat hij meer tijd aan zijn hobby’s kan besteden spreekt hem wel aan. Lekker uit eten, uitgaan, vissen en rondtoeren in zijn cabrio staan op het verlanglijstje.

In de afgelopen twintig jaar heeft Johan met veel klanten een persoonlijke band opgebouwd, enkelen van hen kwamen wekelijks in de winkel voor een onderhoudend gesprek. Met zichtbare emotie vertelt Johan dat hij bij een aantal gezinnen de hele levenscyclus heeft meegemaakt, dat maakte zijn werk voor hem toch wel heel bijzonder en waardevol. Hij heeft in de loop van de tijd heel veel mensen leren kennen met alle daarbij behorende verhalen.

Als dank voor de prachtige jaren met klanten en collega’s is er donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 september uitgebreid ruimte om op informele wijze afscheid van Johan te nemen met een lekker kopje koffie en gebak. Johan heeft dan alle tijd voor een gezellig praatje. U bent van harte uitgenodigd!

Met vriendelijk groet,

Jeen Schirm, Leonard Visser & Johan Ringnalda